Waarom zouden wij vrienden worden en jij je Petje af nemen voor het Podcastnetwerk?

? Het Podcastnetwerk heeft een visie en een missie, die lees je op onze site. Bevriende podcasts van het netwerk onderschrijven deze missie, steunen de stichting met een bijdrage van €25 per jaar en komen gezellig op onze website te staan.

? Het Podcastnetwerk is podcastoverstijgend, we brengen podcasters met elkaar in contact. Vrienden van het podcastnetwerk krijgen toegang tot onze Slack, waar ze online met elkaar kunnen communiceren – oftewel: nerden over podcasten en roddelen over podcastnieuws.

? Vrienden van het Podcastnetwerk worden uitgenodigd voor thematische meet-ups voor vrienden van het netwerk. Denk hierbij aan brainstorms over de opzet van het festival, workshops, masterclasses en informele borrels. Vrienden krijgen hierdoor een platform om andere podcastmakers te ontmoeten en te netwerken. Daarnaast biedt het netwerk incidenteel kortingen op toegangsprijzen voor podcastgerelateerde evenementen.

Visie en missie Stichting Podcastnetwerk

De podcast is een kind van het internet. Wat begon als een idee voor een simpele RSS feed naar een audiobestand is in een decennium uitgegroeid tot een uniek medium met een eigen cultuur. De podcast is open, eigen en grenzeloos. Het zijn die kenmerken die het Podcastnetwerk koestert en wil bevorderen, voor iedereen. Want de podcast is nog lang niet op zijn hoogtepunt!

Open

De podcast is open. Waar het maken en verspreiden van audioproducties in het verleden was toebedeeld aan makers met een studio en een zender liggen opname en verspreiding voor de podcastmaker binnen handbereik. Nagenoeg iedereen kan, met een kleine investering, aan de keukentafel een podcast beginnen. Door de groeiende weelde aan (open) audiosoftware en hostingmogelijkheden wordt het delen van podcasts steeds makkelijker. Luisteraars en fans genieten van podcasts via hun smartphone of computer. Door de brede beschikbaarheid en het groeiende aanbod is er voor ieder wat wils – meestal zonder dat zij hier iets voor hoeven te betalen.

Eigen

De toegankelijkheid en laagdrempeligheid van de podcast hebben ervoor gezorgd dat er in korte tijd een grootse en weelderige ruimte is ontstaan voor vrienden, vertellers en experts om hun passie met de wereld te delen. Onderwerpen die in traditionele media niet in de schijnwerper staan krijgen hierdoor hun eigen plaatsje onder de zon.

De podcast biedt een podium aan meningen, verhalen en vragen die je nergens anders hoort. Het medium heeft ons in korte tijd geleerd dat er in alles een verhaal schuilt, als je maar de juiste verteller weet te vinden.

De podcast doet gewoon zijn ding. Of het nu een keukentafelpodcast, hoorspel of onderzoeksproject is, de maker legt liefde en aandacht in een creatie die er volgens hem moet zijn. Er hoeft geen afweging gemaakt te worden of er wel een publiek is, laat staan wanneer deze ervoor kiest de podcast te beluisteren. Het is de overtuiging dat het verhaal verteld moet worden die het medium hun unieke smaak en geluid oplevert.

Grenzeloos

Wat begint als een klein geluid kan door de openheid van de podcast enorm versterkt worden. Door een tip van een vriend, een gerichte zoekopdracht of pure serendipiteit komen luisteraars de meest onverwachte en begeesterende producties tegen. Ze ontdekken nieuwe werelden achter de façades die ze voor lief namen, en struikelen een narratief binnen waarvan ze nooit hadden verwacht dat het bestond. Makers leren op hun beurt van elkaar om nog mooiere producties te maken en hun passie met nog meer verve over te brengen. Hen te raken van wie ze nooit verwacht hadden ze te kunnen bereiken, laat staan ontroeren.

Wat doet het Podcastnetwerk?

Het Podcastnetwerk stelt zich ten doel om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Hierbij staat de maker centraal. De makers die aan het Podcastnetwerk zijn verbonden zijn autonoom. Ze werken vanuit een eigen motivatie, ze zijn nieuwsgierig en leergierig, en zijn meer dan bereid om hun opgedane kennis en ervaring delen met anderen.

Het bevorderen van de podcastcultuur doet het netwerk onder andere door activiteiten te organiseren voor makers en is een spil in het delen van informatie over gebeurtenissen in de podcastscene. Ze brengt makers met elkaar en met luisteraars in contact, onder andere op hun jaarlijkse podcastfestival.

Ook wil het netwerk het proces van podcasten – het maken, distribueren en verbeteren – voor iedereen ondersteunen. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over apparatuur, productie, services en strategie. Het netwerk stimuleert het in eigen beheer uitgeven van werk, zodat zij zonder hinder hun eigen geluid kunnen laten horen.

Laatste reacties van petje-afnemers

Neem ook je petje af om (optioneel) een reactie achter te laten.

wabbesch25 euro per jaar

Eindelijk thuis

19 juni 2024
Amir Sabirovic25 euro per jaar

Gaaf initiatief ik neem graag m'n Petje af voor het Podcastnetwerk!

17 mei 2024
marije schuurman hess25 euro per jaar

Graag neem ik mijn petjes af voor het Podcastnetwerk!

24 november 2023
Kompagnie Kistemaker25 euro

Podcastnetwerk zorgt voor een mooie verbinding en verdieping tussen podcast makers!

29 september 2023
Marleen Toxopeus25 euro per jaar

Ik denk dat autonome podcasters nog meer kunnen bereiken door krachten, kennis en kunde te delen en bundelen. Daarnaast leer ik graag van de toppers uit jullie netwerk.

30 maart 2023
Aletta Becker en Pauline Durlacher25 euro per jaar

Goed bezig, Podcastnetwerk — blij met zo’n vriend!

15 maart 2023
Petra de Bruin100 euro

Podcastnetwerk Podcastsupersterk! Professioneel met een persoonlijke 'touch'. Ik. Ben. Fan.

08 februari 2023
Robert Verkerk25 euro per jaar

Ik hoop de komende jaren wat cursussen bij jullie af te nemen, maar bovenal naar jullie festival te gaan.

12 april 2022
Tracy Metz25 euro per jaar

Keep up the good work!

11 maart 2022
Carrie & Eddie, Moordzaken Podcast25 euro per jaar

Nu de podcast een enorme vlucht heeft genomen in het medialandschap en allerlei grote partijen (streaming, platforms, mediahuizen) zich daarop storten, is het extra belangrijk dat ook de onafhankelijke podcasters gesteund blijven.

27 december 2021

Vriend Stichting Podcastnetwerk

€ 25 per jaar

Ik neem dit petje af!

© 2024 Petje Af BV

v 1.26.2