Op 1 juli is het Keti Koti. Dat is de dag waarop ieder jaar de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Er wordt stilgestaan bij de gruwelijke dingen die zijn gebeurd tijdens de slavernij. Keti Koti is Surinaams en betekent ‘Verbroken Keten”, dus dat tot slaaf gemaakte mensen niet langer vastzitten met kettingen.
Vanaf de 17e eeuw voeren er schepen vanuit Europa naar Afrika. Van daaruit werden tot slaaf gemaakte mensen in het schip vervoerd naar Nederlandse koloniën, bijvoorbeeld Suriname en de Caraïbische eilanden zoals Aruba en Curaçao. Daar werden ze gedwongen om keihard te werken op de plantages en ze werden vaak ook mishandeld. De eigenaren van de plantages verdienden hier veel geld mee. Keti Koti wordt al heel lang in Suriname gevierd en het is sinds 1955 een officiële Surinaamse feestdag. In Nederland wordt het sinds het jaar 2000 gevierd. Het herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Nederland afgeschaft. Tijdens Keti Koti wordt niet alleen herdacht; het is ook een feestdag. Zo wordt er bijvoorbeeld lekker gegeten en vrolijk gedanst. In Amsterdam vindt vaak de grootste herdenking plaats, met een feestelijke optocht door de stad en een bijeenkomst in het Oosterpark. Naast toespraken, was er muziek en dans, en foodtrucks voor lekkere eten.
Dit jaar was het precies 150 jaar geleden dat de slavernij stopte in alle gebieden waar Nederland de baas speelde. Keti Koti werd dus dit jaar een extra groot feest. Ook koning Willem-Alexander was aanwezig in het Oosterpark in Amsterdam en hij heeft excuses gemaakt voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. In december vorig jaar had de Nederlandse regering al haar excuses uitgesproken voor het slavernijverleden. Toch gaat het voor veel mensen niet ver genoeg: sommigen willen dat 1 juli ook in Nederland een officiële feestdag wordt. Anderen willen ook financiële compensatie voor het leed dat hun voorouders is aangedaan.
Hoe dan ook, het slavernijverleden is een zeer pijnlijk onderdeel van onze geschiedenis, en het heeft veel te lang geen of weinig aandacht gekregen. Het is immers belangrijk om te weten wat er is gebeurd en te erkennen dat dit nooit meer mag gebeuren.
Dit was het weer voor vandaag. Veel dank voor het luisteren. De podcast is voor iedereen gratis, maar als je de podcast wilt steunen, bijvoorbeeld met een kopje koffie, dan kan dat via de website Petjeaf.com. Ik wens jullie een heel fijne week en graag tot de volgende keer. Dag!
copyright foto: www.bonnefanten.nl