Vorige week waren Paul en ik allebei laat thuis uit het werk en we hadden geen zin meer om te koken. Zullen we een patatje halen? Ja, lekker! Dus heeft Paul de fiets gepakt en is naar de snackbar gereden.
Bij de snackbar kun je allemaal lekkere dingen eten, maar echt gezond is het niet, want bijna alles wordt gefrituurd. Dus geen gezonde groente of vitamines. De meeste mensen bestellen een patatje, met een snack erbij. Dat kan een kroket zijn, maar ook een frikadel of iets anders.
En je hebt allerlei varianten: een patatje met is een patatje met mayonaise. Maar je hebt ook een patatje met mayo, currysaus en uitjes. Dit heet een patatje speciaal. En dan is er ook nog eentje met mayo en pindasaus; dat noemen we een patatje oorlog. Bij sommige snackbars krijg je dan ook nog currysaus en uitjes erbij. Waar de naam ‘patatje oorlog’ vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Eén verklaring is dat er veel puinhoop is in een oorlog, en dat alle sausjes samen ook op een puinhoop lijken. En zo werkt het ook voor de frikadel: als je om een frikadel speciaal vraagt, krijg je een frikadel met mayo, curry en uitjes. Als je currysaus niet lekker vindt, kun je ook vragen om ketchup in plaats van curry. Iedereen noemt het trouwens een frikandel (met een n), maar officieel schrijf je het zonder n, dus een frikadel.
Kroketten zijn er ook in allerlei soorten: je kunt een gewone vleeskroket krijgen, een kaaskroket of een groentekroket. Die laatste zijn respectievelijk met kaas of met groenteragout gevuld. En dan zijn er ook nog de wat luxere kroketten: een Dobben of Kwekkenboom kroket. De namen verwijzen naar het bedrijf dat deze kroketten maakt. Ze zijn absoluut lekkerder dan een gewone kroket: de ragout binnenin is lekker zacht, met beter vlees en een lekkere krokante buitenkant.
Bij ons in de kantine van de universiteit, en in veel restaurants, kun je tussen de middag voor de lunch, ook een broodje kroket bestellen. Je krijgt dan een wit of bruin kadetje met een warme kroket erbij. Het is dan de bedoeling dat je de kroket een beetje gaat pletten door op het broodje te drukken of de kroket met een vork plat te maken. Hierdoor kun je het makkelijker opeten. Dan doe je er nog een beetje mosterd op, en eet smakelijk! Ik was laatst met iemand uit het buitenland lunchen en hij vond het maar erg vreemd dat we dit zo deden. En eigenlijk heeft hij ook wel een beetje gelijk! En helemaal als we er als Nederlanders dan ook nog een glas melk bij drinken.
En over melk gesproken: heb je wel eens karnemelk geprobeerd? Gewone melk zit in blauwe pakken bij de supermarkt; karnemelk zit meestal in een rode verpakking en smaakt echt anders. In karnemelk zitten namelijkmelkzuurbacteriën, die voor de speciale smaak van karnemelk zorgen. Tegenwoordig is havermelk ook heel populair. Het is een goede vervanger voor koemelk. Omdat het gemaakt is van graan, is het zuivelvrij en veganistisch. Als je ergens een koffietje gaat drinken, is het heel gewoon om te vragen voor een ‘cappucino met havermelk’.
Zo zijn we van de snackbar aangeland bij hippe koffietentjes. Ik ga nu ook een koffietje halen van de donaties die jullie hebben gedaan. Ik wil alle luisteraars die hebben bijgedragen aan de podcast hierbij heel hartelijk bedanken!
Dit was het voor vandaag. Veel dank voor het luisteren. De podcast is voor iedereen gratis, maar als je de podcast wilt steunen, dan kan dat via de website Petjeaf.com. Ik wens jullie een heel goede week en tot de volgende keer! Dag!
Copyright foto: patat speciaal wikipedia