Ongezellig

Ongezellig

06 februari 2024 om 11:00

Ongezellige update #130 (dubbelslot)

Hoi allemaal,

Recentelijk heb ik een burn-out opgelopen. Dit is ongetwijfeld het resultaat van jarenlang een veeleisende baan te combineren met veel te arbeidsintensieve vrijetijdsbestedingen. Ik kom er vast wel weer snel bovenop, op voorwaarde dat ik rust neem en mijn leven heroverweeg. Over het leven heroverwegen gesproken:

Pitchen

Ik was 22 toen het idee van Ongezellig in me opkwam en volgende maand word ik alweer 30. Wat vliegt de tijd en doet mijn rug pijn.

De druk van het afronden van de pilot is vervangen door de druk om een succesvolle pitch binnen te halen. Het is ondertussen 16 maanden later, maar ik kan vooralsnog geen licht aan het einde van de pitchtunnel zien. Ongezellig is een dure en langdurige anomalie met een nichepubliek. Ik vrees voor een toekomst waarin ik jullie nog vele jaren aan een Half Life 3-achtig lijntje moet houden zonder de verwachtingen ooit waar te maken.

Zelfstandig

Ondertussen staan voor het zelfstandig voortzetten van Ongezellig alle lichten nog op rood. De pilot heeft het streefbedrag niet kunnen bereiken en dan hebben we de inflatie nog niet meegerekend. Er zijn weliswaar veel nieuwe kijkers bijgekomen, maar volgens de statistieken vooral onder demografieën die minder geneigd zijn om bij te dragen.

Zo is Ongezellig een hit gebleken in Rusland, met ruim 200.000 nieuwe kijkers. Laat dat nou net het land zijn waar we vanwege sancties geen enkele roebel van kunnen verwachten. Daarnaast bleken verrassend veel sjoemelaars met buitenlandse creditcards incasso's te ontduiken, waardoor de inkomsten lager uitvielen dan getoond. Dit is nooit een probleem geweest met iDEAL, wat de voorkeur van petje.af boven Patreon nogmaals benadrukt.

Een groot project heeft een groot budget nodig. Nederlanders zijn hier vanaf het begin af aan de spil van geweest, en dat is nou juist de demografie die zowel het minst gegroeid lijkt te zijn doch het meest openstaat voor nieuwe projecten. Enigszins gerelateerd:

Nieuwe inzichten

Vorige maand uploadde ik de IJsberg van Nederland. Tot mijn verbazing werd deze video in de eerste vier weken meer dan 2x zo vaak bekeken vergeleken met alle delen van Ongezellig, en verkocht daarbij ook nog een hele oplage aan posters die vooral goed bleken te hangen in klaslokalen. Het is nog steeds niet genoeg om een carrière op te baseren, maar geeft wel een nieuw perspectief op het post-pilottijdperk.

Conclusie

De combinatie van een burn-out, een nieuwe levensfase, een moeizame pitchfase, een beperkt draagvlak en een succesvolle nevenactiviteit hebben mij doen besluiten om een moeilijke knoop door te hakken. Ik verwacht jullie teleurstelling maar hoop op jullie begrip.

Ongezellig was een super ambitieus project en het afronden van de pilot was een prestatie op zich, maar een serie lijkt toch een brug te ver. Bij deze staak ik het pitchen en enkele beloningen die aan deze campagne gekoppeld waren.

Zo stop ik na vier jaar met de maandelijkse illustraties, die ik bij deze openbaar maak voor iedereen. Omdat er nog gaten zitten in de lore zal ik deze na verloop van tijd nog aanvullen, maar niet meer op maandelijkse of exclusieve basis. Ook de drie Discord-rollen die aan deze pagina gekoppeld waren komen te vervallen en kun je vervangen door een lidmaatschap op petjeaf.com/studiomassa.

Nogmaals bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen. Ik hoop dat jullie alsnog tevreden zijn met de resultaten die jullie waar hebben kunnen maken. Onthoud Ongezellig niet als een gefaalde pilot, maar als een geslaagde korte film.

Dank jullie wel en tot ziens.