Bureau van Keken

Bureau van Keken

09 oktober 2024 om 09:47

Weg is dan de olijke plattelandsvrouw die eieren in haar bh verstopt

‘Laten we opkomen voor álle journalisten. Spreek je uit tegen bedreiging en intimidatie van álle journalisten: linkse én rechtse. Journalisten moeten in vrijheid hun werk kunnen doen. Ze zijn de waakhonden van de maatschappij. Zij controleren ook ons. Zij verdienen bescherming. Niet alleen van de ministeries. Ook van ons.’

BBB-leider Caroline van der Plas sprak, om maar even in haar vocabulaire te blijven, klinkklare taal op deze late donderdagavond in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer. Met dezelfde onverzettelijke toon veroordeelde ze haar collega van Forum voor Democratie Gideon van Meijeren. Hij overviel parlementair journalist Merel Ek van SBS6 met een draaiende camera voor een propagandafilmpje.

‘Onacceptabel’, noemde de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging het intimiderende gedrag van de FvD’er. ‘Zeker met de bestempeling dat Merel rioolrat is EN wetende wat de gevolgen hiervan zijn’, berichtte ze in oktober 2022 op X.

Het waren de dagen dat Van der Plas, omarmd als mascotte van Normaal Nederland door de pers, niet van de buis was te slaan. De rode loper werd overal uitgerold voor de eenmansfractie die zo mediageniek met een tractor het Binnenhof oprolde. Van der Plas raakte als volksheld het electoraat in het hart, ze maakte van haar partij in maart 2023 tijdens de provinciale statenverkiezingen de grootste partij van Nederland.

Maar bij macht hoort ook verantwoordelijkheid én kritiek. Dingen waarmee Van der Plas zichtbaar moeite heeft sinds haar partij daalt in de peilingen en ze na de Tweede Kamerverkiezingen met een schamele zeven zetels in de coalitie stapte. Weg is dan de olijke plattelandsvrouw die eieren in haar bh verstopt.

Ze hekelde ‘de chocoladeletters’ van De Telegraaf toen deze meldde dat BBB-minister Femke Wiersma van Landbouw het ‘mes in de hele veestapel’ gaat zetten. 'Een sensatiezoekende woordkeuze.' Zonder schroom bekritiseert ze aan de lopende band de pers. Een greep uit deze week: ‘Je overlijdt in je slaap, of door een hartstilstand of beroerte. Of door een ziekte. Niet door afgeslacht worden door terroristen. Dan word je VERMOORD @NOS!’ Haar bericht over hoe Het Journaal zou moeten berichten over 7 oktober werd dertienhonderd keer gedeeld en kreeg meer dan zesduizend hartjes. Ze negeerde vervolgens de reactie van een NOS-journalist. ‘In dit 6-uur Journaal werd vier keer het woord vermoord gebruikt, vier keer terreuraanslag, twee keer afgeslacht en inderdaad ook een keer overleden.’

Dinsdag was het wéér raak. ‘Vandaag massaal media voor mijn neus, vanwege tweet van Geert Wilders. Nul vragen over antisemitisme, Jodenhaat en onze Joodse gemeenschap die in eigen land onveilig is. Ongelooflijk… Antisemitisme is HET probleem in NL. Wanneer wordt dat het hoofditem?’

Hoewel Van der Plas klaagde dat de media geen vragen stelden over antisemitisme, wist ze goed dat de binnenlandredacties van alle media dit onderwerp behandelden. Haagse journalisten behandelen vooral politieke aangelegenheden, en er is nou eenmaal onrust onder burgemeesters omdat haar coalitiegenoot Geert Wilders (PVV) postte over de burgemeester van Amsterdam: ‘Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee.’ Later eiste hij voor de camera haar ontslag.

Het zou een beetje mal zijn als parlementair journalisten niet aan coalitiegenoten vragen hoe zij de rust onder lokale bestuurders gaan bewaken.

‘Man, doe niet zo Calimero’, reageerde Van der Plas op historicus Arend Jan Boekestijn die waarschuwde dat journalisten ‘hun borst kunnen natmaken’. De BBB-leider benadrukte dat ze zelf 35 jaar journalist is geweest. ‘Vroeger stonden er elke dag mensen op de redactie die kritiek op de journalist in kwestie hadden. Weet je wat we toen deden? Met elkaar in gesprek gaan onder het genot van een kop koffie of een borrel.’

Maar als oud-journalist weet ze natuurlijk ook dat er een verschil is tussen een lezer die kritiek heeft of een politicus. Journalistiek is niet onfeilbaar, er moet altijd ruimte zijn voor inhoudelijke discussie. Maar als machtige politici er een hobby van maken de pers te beschimpen, moet je gaan opletten. Zeker als ze een coalitie vormen met een man die journalisten ‘tuig van de richel’ noemt. Wanneer machtige politici kritiek verwarren met persoonlijke aanvallen, voeden ze intimidatie en bedreiging.

Steun mijn werk via de groene knop ('ik neem mijn petje af'). Je kunt een abonnement nemen, maar ook eenmalig doneren.