Door alle huiveringwekkende verhalen over de technische vooruitgang en robots die ons leven zullen overnemen, zou je bijna vergeten dat we vooral zelf gretig meewerken aan onze eigen ondergang. Dat laatste werd bewezen tijdens de jongste digitale stormloop, waarbij miljoenen klikactivisten hun morele superioriteit etaleerden.
Voor wie het even heeft gemist, hier de ophef in het kort: een man en een vrouw stonden innig bij een concert van Coldplay, tot ze ineens levensgroot in beeld kwamen via de kisscam. De twee schrokken zich rot en vluchtten weg van de camera, waarna zanger Chris Martin hardop suggereerde dat ze óf verlegen waren óf een affaire hadden.
De beelden gingen meteen wereldwijd rond op sociale media. Overal. Er was geen ontkomen aan, en daar hoefde geen trollenfabriek aan te pas te komen. Het hek was van de dam toen ook nog eens bleek dat de man de CEO was van een bedrijf en de vrouw een mededirectielid. Dat was voor de media wereldwijd kennelijk een goede reden om er ook over te schrijven.
Het hele weekend ging het maar door. Er werd jacht gemaakt op de identiteit van de partners van het betrapte koppel. Er verschenen ontelbaar veel prekerige stukjes op het – normaal gesproken – zakelijke LinkedIn. En er werden net zo veel flauwe persiflages rondgepompt, waarover dan weer spottend werd bericht.
Natuurlijk was het ontslag van de man óók weer nieuws voor veel media die nog nooit eerder over zijn bedrijf verslag deden. Iedereen had zo een eigen ‘originele’ invalshoek. Affaires tussen collega’s komen vaker voor, schreef Het Parool, dat onder andere een relatietherapeut aan het woord liet. De Volkskrant beschreef de mediastorm. Bij de NOS werd gewaarschuwd vooral naar de kleine lettertjes te kijken als je een concertkaartje koopt: je kunt altijd worden gefilmd en die beelden kunnen altijd viraal gaan.
Dat werd gepresenteerd als een natuurwet, maar je kunt daar toch echt vraagtekens bij zetten. Een concertkaartje bij Coldplay begint bij zestig euro, en dat is dan nog het goedkoopste kaartje. Voor dat bedrag doe je dus, aldus die hele kleine lettertjes ergens op je digitale kaartje, afstand van je privacy. Een keuze is er niet. Coldplay-zanger Martin waarschuwde na alle ophef zijn fans zaterdag dat je nu eenmaal wordt gefilmd tijdens een concert, en dus maar niets stiekems moet doen.
Heel veel verstikkender wordt het niet, nota bene op een muziekconcert. De band kan er ook voor kiezen om de kisscam eruit te flikkeren, óf de concertgangers die beelden van anderen online gooien te verketteren.
De straten hangen al vol met camera’s, we worden ongemerkt en ongewild al genoeg door autoriteiten en bedrijven gevolgd. Alsof dat niet genoeg is, zijn we ondertussen zelf, in onze eindeloze hunkering naar likes, de grootste verklikkers geworden.
U kunt mij steunen via een lidmaatschap of een (kleine) donatie via deze knop. Tips zijn welkom op kimvankeken@proton.me