We moeten het toch nog even hebben over Loek. Loek Hermans, de prominent VVD’er en illustere baantjesverzamelaar, mag dan al lang de 70 zijn gepasseerd, maar een oude vos verliest zijn streken niet. Of in het geval Hermans: een oude lobbyist verliest zijn old-boys-netwerk niet.
De oude vos had afgelopen Prinsjesdag de allerbeste pluche plek langs de route van de Gouden Koets. Daar sloeg hij de Koninklijke stoet gade, vanachter een raam van de Raad van State. Voor hem zat prinses Beatrix, enthousiast te zwaaien naar haar familie. Het door de NOS gefilmde tafereeltje liet de nodige wenkbrauwen fronsen.
Want de voorzitter van de Raad van Toezicht van WNL gaf al dagenlang niet thuis, terwijl de vrolijk rechtse omroep waarop hij toezicht zou moeten houden uit elkaar spatte. Dat kwam door zíjn ondoordachte beslissing om ‘de horkerige leider’ Bert Huisjes toch als bestuurder aan te laten blijven en dit slechts als mededeling bij de medewerkers te droppen. Die voelden zich volledig overrompeld.
Hermans dacht het probleem van intimidatie, pesten en zwangerschapsdiscriminatie publicitair als akkefietje weg te moffelen. Geheel volgens politieke stijl (Take Out The Trash Day) bracht hij het bericht een uurtje voor de presentatie van het regeerakkoord naar buiten. Huisjes was weliswaar ‘soms’ te ‘horkerig’ en ‘te directief’, aldus de Raad van Toezicht, maar ‘juridisch’ was er niets grensoverschrijdend gebeurd.
Dat was ‘onafhankelijk’ onderzocht door de consultants van KPMG die door WNL waren betaald. Het rapport bleef echter geheim.
De trash verdween echter niet uit het zicht. Een groot deel van het omroeppersoneel voelde zich niet serieus genomen. Zo pakte de vijfkoppige redactie van het radioprogramma Het Misdaadbureau de biezen en vond onderdak bij de koepelorganisatie NPO. Een week van crisisoverleg en chaos eindigde afgelopen vrijdagochtend in de studio van het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. ‘Ik wens u een weekend vol wijsheid en dat wens ik ook aan de Raad van Toezicht van WNL, onze omroep’, zei presentatrice Lisette Wellens. ‘Hopelijk tot volgende week.’
VVD-prominent Hermans stond al die tijd de pers niet te woord, zoals hij steevast niet doet als er ellende is in een club waar hij toezicht houdt. In 2009 ging thuiszorgbedrijf Meavita failliet waar hij president-commissaris was. Dat dupeerde honderdduizend cliënten en twintigduizend werknemers. Het was wanbeleid van de top, oordeelde de Ondernemingskamer jaren later. Hermans zweeg en schikte om een rechtszaak te voorkomen.
Net zo zwijgzaam bleef hij in 2011 toen de NOS berichtte over het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) waar algemeen directeur en VVD’er Nurten Albayrak heerste ‘als een zonnekoningin’ en zichzelf een dik salaris van ver boven de Balkenendenorm toekende. Uit onafhankelijk onderzoek bleek later dat de Raad van Toezicht, onder voorzitterschap van Hermans, ‘onvoldoende tegenspel’ bood. Naast Hermans zaten ook VVD’er Petra Ginjaar en VVD-senator Anne-Wil Duthler in de Raad van Toezicht.
Diezelfde Duthler zat met Hermans in de Raad van Commissarissen van crematie- en uitvaartconcern De Facultatieve. In 2012 kocht wijlen VVD-voorzitter Henry Keizer dit bedrijf met drie partners voor een schijntje van de vereniging waarvan hij zelf adviseur was. Hermans had ook meerdere petten: hij was naast commissaris van de kopende partij ook lid van de ledenraad van de vereniging, de verkopende partij.
Zo werkt het vriendennetwerk. Vergeet niet dat Hermans, naast alle toezichthoudende rollen, ook lobbyist is bij Hague Corporate Affairs.
Eind 2022 werd Loek Hermans voorzitter van de Raad van Toezicht bij WNL. De vrolijk rechtse omroep was zeker geen onbekende club voor hem. Tot 2012 was hij voorzitter van de Raad van Advies van WNL, in de tijd dat Bert Huisjes werd aangetrokken. Hij schoof afgelopen jaren ook geregeld aan bij praatprogramma’s van de omroep. Deze zomer traden nog twee vaste tv-gasten van WNL toe tot de Raad van Toezicht: de ondernemer Annemarie van Gaal en oud-spindokter van de VVD, Henri Kruithof. Zij volgden braaf de strategie om het personeel voor voldongen feiten te stellen.
Een oud vos verliest misschien zijn haren, maar in het politieke netwerk van Hermans blijven de streken hetzelfde.