HorrorPraat - Een podcast over horror in Nederland

HorrorPraat - Een podcast over horror in Nederland

15 januari 2021 om 06:11

Wat kost een podcast?

Eerder schreef ik over de redenen om de podcast HorrorPraat te crowdfunden. Maar wat kost een podcast eigenlijk?

Omdat ik het serieus wil aanpakken en niet na een paar afleveringen wil afhaken of stoppen om verschillende redenen heb ik een plan gemaakt. Daar heb ik ook een overzicht gemaakt van de productiekosten, onkosten en uren. Dit klinkt wellicht erg saai, maar ik vond het leuk om uit te zoeken en is hopelijk erg verhelderend.

Transactiekosten

Allereerst de werkelijke inkomsten van een donatie. Als je €3 doneert, dan worden er kosten gemaakt. 6% gaat naar Petje.Af voor onderhoud en ontwikkeling aan dit platform. €0,29 gaat naar Mollie voor het verwerken van de betalingstransactie. En 9% is BTW (digitale journalistiek), al is deze nog wat onduidelijk omdat er ook een gaatje is als donatie zonder tegenprestatie waarover geen BTW gerekend hoeft te worden. Voor de zekerheid reken ik het nu wel mee. Totaal €0,74. Oftewel elk maandelijks Zombie-Petje levert €2,26 op.

Productiekosten Wat heb je nodig om een podcast op te nemen? Een computer, een headset en klaar toch? Ik heb met de eerste opnames gemerkt dat dit kan, maar niet ten goede komt aan de kwaliteit.

  • Opnamesoftware Riverside.FM: €39,40 per maand
  • Audiobewerkingssoftware Adobe Audition: €24,19 per maand
  • Domeinnaam HorrorPraat en podcasthosting: €12 per maand
  • Betere microfoon: €50 eenmalig (al is dat nog steeds een instapmodelletje)
  • Handrecorder voor opnames op locaties: ~€150/250 eenmalig
  • Daarnaast zijn ook nog variabele kosten, denk aan; reiskosten, aanschaf boeken/films, etc. ~€15 per maand.

Als ik de eenmalige kosten spreid over 12 maanden, dan zijn deze gedekt bij zo'n 50 Zombie-Petje Afnemers.

Werkzaamheden

Zoals ik al zei, ik ga dit serieus aanpakken. Dat betekent ook goede voorbereiding en nabewerking. Ik ga er van uit dat ik ongeveer 8 uur per podcast nodig ga hebben. Hieronder valt:

  • Voorbereiding: gasten zoeken, inlezen en gesprek voorbereiden
  • Podcastopname: Dit neemt ongeveer een anderhalf uur in beslag
  • Montage: Niet alles in de opname haalt het eindresultaat of is verstaanbaar. Effectief ga ik dan twee keer door de podcast heen. Dit zou ik eventueel ook kunnen gaan uitbesteden.
  • Uploaden en delen op alle platformen.

Wat kost tijd dan? Hiervoor heb ik de berekening die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanhoudt voor subsidiabele uurtarieven (link). Zij gaan uit van het gebruikelijk loon €47000 voor 1720 uur per jaar. Dat is €27,33 bruto per uur.

Dat betekent dat ik bij 100 afgenomen Petjes van €3 (netto €2,26) zo'n 8 uur en 15 minuten per podcast kan besteden.

150 Petjes Afnemers

Met de eerste 50 Petjes Af zijn de productiekosten gedekt. Met nog eens 100 Petjes Afnemers kan ik een dag per maand toegewijd besteden aan deze podcast. Dat betekent ook dat de podcast vrij blijft van reclames en sponsoring, consistent kan verschijnen en ik niet jouw ziel aan de duivel hoef te verkopen (tracking cookies, etc). Ik ga de kosten en uren het komende jaar transparant bijhouden voor alle Petje Afnemers.

Neem een Petje Af!

Nu jullie weten wat een podcast werkelijk kost, hoop ik dat ik je twijfel heb weggenomen. Word nu een zombie, weerwolf of vampier!